Jong Oranje wint groots op bezoek in Wit-Rusland

Jong Oranje heeft de veelbesproken EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Wit-Rusland eenvoudig gewonnen. Er vielen zeven Nederlandse goals, waarvan vijf gemaakt door AZ-spelers. 

De EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Belarus zorgde voor de nodige discussie. Niet alleen vanwege de politieke onrust in het land, maar ook vanwege de coronamaatregelen waren clubs niet heel gewillig hun spelers af te staan aan Jong Oranje. Tahith Chong, Javairô Dilrosun, Deyovaisio Zeefuik en Daishawn Redan waren daardoor niet aanwezig. Ook bondscoach Erwin van de Looi was er niet bij, die is doorgeschoven naar het grote Oranje. Zijn vervanger is Marcel Groninger. Ook Cody Gakpo ontbrak vanwege een behandeling aan een verstandskies.

De wedstrijd eigenlijk na acht minuten al beslist. Myron Boadu opende na twee minuten al de score, waarna Jong Oranje tegen tien Wit-Russen de mogelijkheid kreeg om die score verder uit te bouwen. Dmitri Prischepa maakte in de zevende minuut ongelukkig hands, waarna hij werd bestraft met een rode kaart. Met Teun Koopmeiners in de gelederen was de 0-2 daarmee een zekerheidje.

De doelpunten waren de inleiding van een grote AZ-show. Op aangeven van Ferdi Kadioglu was het Boadu die na een ruim half uur ook de 0-3 maakte, waarna Dani de Wit na rust de productie namens AZ-spelers verder opschroefde. Belarus had vanavond niets in te brengen. Het was De Wit die niet alleen de 0-4 maakte, maar ook nog de 0-5. Dat deed De Wit twee keer op aangeven van Noa Lang.

Invallers Kaj Sierhuis en Abdou Harroui zorgden er vlak voor tijd dat ook niet-AZ spelers. De spits van Stade Reims knikte een voorzet van Ludovit Reis tegen de touwen, waarna Harroui de bal fraai in de verre hoek krulde. Zij bepaalden daarmee de eindstand op 0-7.

Jong Oranje blijft op de maximale score zitten. Vijf duels met een doelsaldo van 26-3. Jong Portugal is de grootste concurrent van Jong Oranje. De Portugezen wonnen met 4-0 van Jong Cyprus en staan na vijf wedstrijden op twaalf punten. Jong Oranje won in 2019 al met 4-2 van Jong Portugal. Aanstaande dinsdag speelt Jong Oranje in Almere tegen Jong Noorwegen.