De Ligt verkozen tot het grootste talent ter wereld

Matthijs de Ligt heeft maandagavond beslag gelegd op de prestigieuze Kopa Trophy, de prijs voor de beste speler ter wereld onder de 21 jaar. De 20-jarige centrale verdediger van Juventus bleef in de verkiezing van France Football onder anderen João Félix en Jadon Sancho voor.

Als aanvoerder van Ajax werd hij landskampioen, won hij de KNVB-beker en kopte hij zijn ploeg in Turijn tegen Juventus naar de halve finales van de Champions League. In die halve finale tegen Tottenham Hotspur maakte hij het openingsdoelpunt in Amsterdam, al dat bleek uiteindelijk niet voldoende om de eindstrijd te bereiken.

Met Oranje bereikte De Ligt bovendien de finale van de Nations League en plaatste hij zich voor het EK van 2020. In de zomer maakte hij de overstap naar Juventus voor 75 miljoen euro. Na een moeilijk begin bij de Italiaanse club heeft de verdediger inmiddels een basisplaats.

De Ligt reageert op het podium verheugd op de prijs. "Om te beginnen ben ik blij om hier te zijn. Het is een grote eer om hier tussen al deze topspelers te staan", zegt hij. "Ik wil Ajax bedanken, de club waar ik ben begonnen en die me veel gegeven heeft. Ik wil mijn ploeggenoten van Ajax en van Juventus bedanken, de club Juventus, mijn familie, mijn vriendin, iedereen. Ik wil tegen iedereen zeggen dat ik heel trots op deze prijs ben. En geniet van deze avond, want met al deze topspelers moet je ervan genieten zolang ze er nog zijn."