Stichting Bill Gates steunt Trump in strijd tegen HIV

In een tijd waarin de Amerikaanse president Donald Trump onder vuur ligt van zijn oppositie, krijgt hij steun in zijn eerder aangekondigde strijd om HIV-besmettingen binnen tien jaar tot nul te reduceren.

De Bill and Melinda Gates Foundation heeft woensdag laten weten dat zij meer dan honderd miljoen dollar gaat steken in de ontwikkeling van een medicijn tegen HIV en sikkelcelanemie. Het geld zal grootendeels gestopt worden in de ontwikkeling van goedkope gentherapiebehandelingen.

De aankondiging volgt op de belofte van Trump uit zijn befaamde troonrede van 2019 dat de Verenigde Staten binnen het volgende decennium HIV zal uitroeien. De Trump-regering heeft de afgelopen jaren ook geprobeerd meer aandacht te vestigen op sikkelcelziekte.

"Door de enorme vooruitgang in de genetica in het afgelopen decennium zijn effectieve, op genen gebaseerde, behandelingen een realiteit geworden. Toch zijn deze doorbraken grotendeels ontoegankelijk voor het grootste deel van de wereld vanwege de complexiteit en kosten van de behandeling", aldus een persbericht van het National Institute of Health (NIH) die samenwerkt met de Bill and Melinda Gates Foundation.

Het initiatief van NIH en de Bill and Melinda Gates Foundation is dus gericht op het identificeren van mogelijke geneeswijzen voor beide ziekten en op het samenwerken met groepen in Afrika om kandidaten te identificeren waarop deze nieuwe geneeswijzen kunnen worden getest.