Bokser is wereldtitel na vijf minuten kwijt door smerige klap

Voor de boksliefhebbers keren we toch nog even terug naar het weekeinde, want er werd flink gevochten. Met name in Londen was het raak, met twee wereldtitelgevechten en een gevecht tussen twee van de betere zwaargewichten in de wereld.

Een van de beste boksers op aarde, ongeacht gewichtsklasse, stapte in de O2 Arena in de ring: de Oekraïner Vasiliy Lomachenko (13-1, 10 KO's) nam het op tegen de Brit Luke Campbell (20-2, 16 KO's), met als inzet zijn wereldtitels bij de WBA en WBO én de vacante WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg). Dat werd een twaalf ronden durend en uiterst fraai gevecht, maar uiteindelijk bleek Campbell in zijn tweede wereldtitelgevecht toch niet opgewassen tegen grootmacht Lomachenko, die het met een unanieme beslissing won.

De controverse kwam er in het andere wereldtitelgevecht, waarin Charlie Edwards (15-1, 6 KO's) voor eigen publiek zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) verdedigde tegen de Mexicaan Julio Cesar Martinez Aguilar (14-1, 11 KO's). Edwards begon aardig, maar Martinez nam het over en in de derde ronde ging hij volledig los: Edwards kreeg klap na klap te verduren en knielde om een knockdown aan te geven. Martinez haalde echter nog eens vól uit op het lichaam van Edwards, die in elkaar zakte van de pijn en uitgeschakeld was.

De Mexicaan pakte zo de wereldtitel, maar dat zijn laatste stoot illegaal was mocht duidelijk zijn. De grote baas van de WBC, Mauricio Suleiman, was nog in de ring duidelijk: de stoot was tegen de regels en het gevecht werd tot no-contest verklaard, dus moet opnieuw uitgevochten worden. Edwards is zo nog altijd de wereldkampioen, Suleiman's landgenoot Martinez was 'zijn' titel binnen een minuut of vijf weer kwijt en werd op een oorverdovend boegeroep getrakteerd.

Edwards krijgt een smerige stoot te verwerken (Bron: YouTube)

Met de Brit Hughie Fury (23-2, 13 KO's) en de Rus Alexander Povetkin (34-2, 24 KO's) vochten twee van de betere zwaargewichten op aarde tegen elkaar, maar geweldig werd het niet. Na twaalf grotendeels wat trage ronden werd de 39-jarige Povetkin uitgeroepen tot winnaar, waar zijn vijftien jaar jongere opponent het niet helemaal eens mee leek te zijn.

De Brit Joshua Buatsi (11-0, 9 KO's), volgens velen een toekomstig wereldkampioen, vocht tegen de Canadees Ryan Ford (16-4, 11 KO's), met als inzet de WBA International-titel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Die bleef bij Buatsi, die in de zevende ronde toesloeg, maar wel een linker onder de gordel uitdeelde, wat de scheidsrechter schijnbaar niet beoordeelde als illegaal.

In het lichtgewicht vochten James Tennyson (24-3, 20 KO's) en Atif Shafiq (21-2, 5 KO's), met als inzet de WBA International-titel en een kans om voor de Britse titel te vechten. Dat duurde niet lang: in de tweede ronde sloeg Tennyson zijn opponent met een behoorlijk harde klap naar het canvas en daarmee was het gevecht direct voorbij.

Tennyson slaat Shafiq knockout, met onze excuses voor de nekpijn (Bron: YouTube)

Minneapolis
Ook in de VS werd gevochten en wel in Minneapolis, waar Erislandy Lara (25-3, 14 KO's) en Ramon Alvarez (28-7, 16 KO's) tegen elkaar in de ring stapten om de vacante WBA-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) voor zich op te eisen. Lara vocht in maart al tegen de Argentijn Brian Castaño om die titel, nadat de Cubaan zijn titel in april vorig jaar verloor tegen Jarrett Hurd, die vervolgens een gewichtsklasse omhoog ging.

Het duel met Castaño eindigde in een gelijkspel en dus was de titel vacant. Dit keer mocht Lara dus tegen Alvarez vechten, maar waarom weet niemand: Alvarez bakte er eigenlijk niet zoveel van en werd in de tweede ronde na een paar pijnlijke klappen door de scheidsrechter uit zijn lijden verlost. De beste omschrijving kwam op social media: "Het was alsof het een computerspelletje was, waarbij degene die Alvarez speelde de controller even neerlegde om wat drinken te pakken, met als gevolg dat de computer (Lara) hem in elkaar tikte."

Lara - Martinez (Bron: YouTube)