Gaat Trump nu de atoombom gooien?

Gaat Trump de atoombom gooien? Dat is misschien de vraag die een journalist één deze dagen gaat stellen aan de president van de VS. De reden? De tropische storm Dorian die op de kust van Florida afkoerst. Nu het Amerikaanse Hurricane Center vandaag het bericht de deur uit deed dat Florida het doelwit is van Dorian en dat de tropische storm kan gaan uitgroeien tot zeer zware orkaan rest de vraag: Will he drop the bomb?

Nee natuurlijk gaat hij die bom niet gooien maar het was wel leuk om een paar dagen geleden nog te lezen dat hij dat vol overgave opperde. Back to reality dan maar. Tropische storm Dorian ontstond ruim een week geleden voor de kust van Afrika en koerst sindsdien gestaag af op de Cariben. Het pad was onzeker, de omstandigheden waren ook niet gunstig voor verdere ontwikkeling, dus de eerste dagen gebeurde er niet veel. Veel droge lucht en windschering op het pad van de storm en het duurde dagen voordat de depressie werd opgewaardeerd naar Tropische Storm. 

De eilanden Barbados en Martinique bleven daardoor grotendeels gespaard en hadden enkele dagen slecht weer. Puerto Rico zou echter een orkaan voor de kiezen krijgen maar de modellen werden het maar niet eens. Het orkaaninstituut van de VS durfde geen voorspelling te geven en bleef erbij dat Dorian hooguit een orkaan van eerste categorie zou worden en dat het systeem mogelijk aan flarden zou worden gescheurd tijdens de doortocht op Puerto Rico en de vijandige weersomstandigheden. Op dit moment teistert de storm de Britse Maagdeneilanden en is Dorian zojuist officieel opgewaardeerd naar een orkaan van eerste categorie. Tevens betekent dit dat de storm ten oosten van Puerto Rico langs trekt en dat ze minder onder invloed is van het eiland. Hierdoor heeft het National Hurricane Centre een voorlopige waarschuwing voor Florida uitgegeven dat de staat mogelijk zondag of maandag getroffen gaat worden door een zeer zware orkaan. 

Het zeewater op weg naar Florida is warm en de luchtvochtigheid is goed. Dorian zal nog groeien maar de vraag blijft:"Hoe krachtig wordt de storm straks echt?" Dat zal de komende dagen duidelijk worden en dan zullen we merken of een journalist Trump nog DE vraag zal stellen... 

Wil je de orkaan volgen of wil je simpelweg meer informatie over orkanen, kijk dan ook eens mee in dit topic.