Mountainbikester Rissveds boekt eerste zege in wereldbeker sinds comeback; Terpstra tweede

Jenny Rissveds heeft de wereldbekerwedstrijd van Lenzerheide gewonnen. De olympische kampioene is daarmee terug aan de top nadat ze de afgelopen jaren te maken kreeg met depressies en eetstoornissen. Anne Terpstra kwam knap als tweede over de streep.

Jenny Rissveds keerde halverwege dit seizoen terug in de wereldbekerwedstrijden en dat ging al behoorlijk goed. Daardoor mocht ze vandaag weer op de eerste rij starten en ging ook meteen goed van start. De Zweedse nam de kopstart, maar kwam in de eerste ronde ten val.

Jolanda Neff nam daarna de leiding over van Rissveds en er zou een kopgroep van vier ontstaan met daarbij ook Rissveds, Pauline Ferrand-Prévot en Anne Terpstra. Anne Tauber de andere Nederlandse leek ook de aansluiting te vinden met de kopgroep, maar door matriaalpech moest ze de kopgroep laten rijden. Ze verloor door de matriaalpech een kleine twee minuten en kon een goed resultaat vergeten. Uiteindelijk werd ze elfde in de daguitslag.

Terpstra had in het eerste van de wedstrijd moeite om de kopgroep te volgen, maar in het tweede gedeelte nam ze verrassend genoeg de leiding. Door de versnellingen was het eerst Europese kampioene Neff die moest passen. Later kon Ferrand-Prévot Terpstra ook niet volgen.

Alleen Rissveds kon in het wiel blijven van de Nederlandse. In de slotronde liet op de eerste zware beklimming Terpstra achter zich en kwam als eerste over de finish in het Zwitserse Lenzerheide. Na afloop leverde dat emotionele beelden op, waarbij ze huilend tegen de grond ging. Na afloop in het flashinterview keek ze nog even terug op haar moeilijke periode: "De cirkel is rond. Twee jaar geleden wilde ik zelfs niet leven. Ik wil gewoon zeggen: geef nooit op. Nooit!"

Terpstra werd tweede op 25 seconden en Ferrand-Prévot maakte het podium vol. Wereldbekerleidster Neff kreeg in de slotronde te maken met een lekke band en zakte daardoor terug naar een achtste plaats. In de stand heeft ze een voorsprong van 73 punten op wereldkampioene Kate Courtney, die als zevende over de finish kwam.