MotoGP-seizoen trapt af met strijd om winst in laatste bocht

Op het Losail International Circuit in Qatar is het nieuwe seizoen in de MotoGP begonnen. Een eenzijdige race werd het niet: coureurs van Ducati, Honda en Suzuki streden allemaal mee om de winst en pas in de laatste bocht werd het beslist.

Fabio Quartararo kende in de kwalificatie een geweldig debuut en mocht als vijfde vertrekken...ware het niet dat de Franse tiener bij de start van de opwarmronde niet weg kwam en zijn motor richting pitstraat geduwd moest worden.

Andrea Dovizioso kende een uitstekende start en nam vanaf plek twee de leiding, voor Jack Miller, Marc Marquez, Cal Crutchlow en Takaaki Nakagami. Debutant Joan Mir deed op de zesde plek lekker mee, voor Alex Rins en de dramatisch vertrokken polesitter Maverick Viñales. Miller reed lekker mee, maar al snel ging het fout: zijn zitje leek los te zitten en door het gefriemel daaraan viel hij terug naar plek twaalf.

Achter Dovizioso pakte Marqez de tweede plek, maar Rins nam dat al snel over, terwijl diens Suzuki-teamgenoot Mir knap op een vierde plek reed. Doordat Dovizioso bij lange na niet voluit ging lag het tempo niet al te hoog, waardoor Rins dan weer even de leiding over kon nemen, tot Dovi de gashendel van de Ducati open trok en hem op het rechte stuk weer passeerde.

Halverwege de race was de leiding nog altijd in handen van Dovizioso, met Marquez en Danilo Petrucci achter zich. Rins mengde zich ook weer in de debatten, Crutchlow en Mir sloten de 'kopgroep' af en hadden een gaatje op de Yamaha's van Viñales en Valentino Rossi. In de slotfase van de wedstrijd werd het tempo flink opgevoerd, maar Dovizioso hield de leiding vast, voor Marquez en Crutchlow, die profiteerde van een fout van Rins.

Twee ronden voor het einde sloeg Marquez voor het eerst toe: Dovizioso maakte een foutje en de Spanjaard dook er gelijk onderdoor, tot de Italiaan er bij het ingaan van de slotronde op snelheid weer voorbij kwam. De twee duelleerden volle bak om de winst, waarbij Marquez in de laatste bocht te wijd ging. Dovizioso profiteerde, trok de Ducati op gang en pakte de winst, voor Marquez, Crutchlow, Rins, Rossi, Petrucci, Viñales en debutant Mir.

De volledige uitslag is hier te vinden.