Alaphilippe de beste in Strade Bianche

Julian Alaphilippe heeft de dertiende editie van de Strade Bianche gewonnen. De Fransman van Deceuninck - Quick Step was in een sprintje bergop net iets te sterk voor de Deen Jakob Fuglsang. Wout Van Aert werd net zoals vorig jaar derde.

Waar de renners vorig jaar in Toscane heel de dag in de regen moesten rijden was het vandaag prachtig koersweer. Onder een stralend zonnetje vertrok de wedstrijd en vier renners wisten zich uiteindelijk in de kopgroep van de dag te fietsen: Nico Denz en Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Leo Vincent (Groupama-FDJ) en Diego Rosa (Team Sky).

Nooit kreeg de kopgroep veel ruimte van het peloton en dat zorgde ervoor dat het in de kopgroep ook erg onrustig was. Rosa ging op zestig kilometer van de streep solo, al was het peloton nooit ver. Op vijftig kilometer van de finish begon de echte finale in de Strade Bianche. Op de Monte Sante Marie, die vernoemd is naar Fabian Cancellara, trok Tim Wellens ten aanval. Het zorgde dat het peloton flink werd uitgedund en nog maar zestien renners in aanmerking kwamen voor de zege, met daarin geen Nederlanders. Deceuninck - Quick Step was het best vertegenwoordigd in de kopgroep van vijftien. Nadat ook Diego Rosa werd teruggepakt kon de finale echt losbarsten.

Dat deed Fuglsang dan ook. De Deen in dienst van Astana trok op 24 kilometer ten aanval en kreeg meteen Van Aert mee in zijn wiel. Alaphilippe zag het gevaar en sprong er op het laatste moment naar toe. De drie hadden meteen een mooi gat te pakken op de rest en het verschil tussen de koplopers en de eerste achtervolgers liep op naar de halve minuut.

Van Aert moest op achttien kilometer van de streep lossen op de steile settore Colle Pinzuto. De Belgische kopman in de voorjaarsklassiekers van Jumbo-Visma viel niet en bleef lang op een halve minuut hangen van de koplopers. De rest had al een achterstand van anderhalve minuut, doordat de samenwerking niet optimaal was in achtervolging.

Alaphilippe en Fuglsang bleven in de slotkilometer vooral naar elkaar kijken, waardoor Van Aert weer de aansluiting maakte bij de Fransman en de Deen. De Belg begon dan ook aan kop van de slothelling en het was wachten op een versnelling van Alaphilippe en Fuglsang. Fuglsang ging op 500 meter van de meet aan, maar Alaphilippe reageerde daar direct op en was in de sprint veel te sterk voor de Deen. Van Aert werd op 25 seconden knap derde.

Door de zege van Alaphilippe heeft Deceuninck - Quick Step tot nu toe al de eendagswedstrijden in de WorldTour gewonnen. Viviani won in Australië de Cadel Evans Great Ocean Road Race en Stybar, die vandaag vierde werd, won vorige week Omloop het Nieuwsblad.