Feyenoord bekert verder na winst tegen Fortuna Sittard

Feyenoord blijft kans maken op het prolongeren van de KNVB Beker. De nummer drie van de Eredivisie schaarde zich woensdagavond bij de laatste vier, dankzij een 4-1 zege op Fortuna Sittard. Net als in de laatste wedstrijd voor de winterstop, toen Fortuna met 0-2 won in De Kuip, hadden de Rotterdammers het moeilijk met de ploeg van René Eijer. Robin van Persie scoorde tweemaal; Sven van Beek en Steven Berghuis deden ook een duit in het zakje.

Het publiek van Feyenoord werd wat onrustig in de openingsfase, want binnen tien minuten had Fortuna al twee grote mogelijkheden gekregen. Kenneth Vermeer, de enige nieuweling in de basisopstelling ten opzichte van het verloren competitieduel met PEC Zwolle (3-1), bracht beide keren redding. Hij pareerde twee schoten van Andrija Novakovich, terwijl collega Alexei Koselev zich in de tweede minuut al voor een uithaal van Nicolai Jörgensen had geworpen. Feyenoord oogde net als in de laatste wedstrijd tegen Fortuna kwetsbaar. Zeker op het middenveld had Fortuna met regelmaat een overtal aan spelers.

In de achttiende minuut kwam er opnieuw een grote kans voor de Limburgers. Mark Diemers legde de bal af op Finn Stokkers, die net naast het doel van Vermeer schoot. Feyenoord kwam combinerend niet in de buurt van het doel van Fortuna, maar Koselev had na twintig minuten wel moeite met een verrassend afstandsschot van Calvin Verdonk. Dat schot leidde een fase in waarin Feyenoord niet groots speelde, maar wel dreigender werd. De beste kans, voorafgaand aan de 1-0, was voor Nicolai Jörgensen: vanbuiten het strafschopgebied schoot de doorgebroken Deen rakelings naast het doel van Koselev.

Niet veel later was het raak voor de Rotterdammers. Aan de rechterflank werd Jeremiah St. Juste bediend door Steven Berghuis en de opgestoomde rechtsback bracht de bal voor het doel. Van dichtbij en zonder een verdediger naast zich werkte Van Persie de bal vervolgens binnen: 1-0. Acht minuten voor rust liet Sam Larsson na de marge te verdubbelen, want Koselev kwam goed uit en hield de bezoekers op de been. Ook in de openingsfase van de tweede helft verzuimde Feyenoord afstand te nemen van Fortuna.

Met een listige stift trof Jörgensen de paal, terwijl Koselev als winnaar uit de strijd kwam in een één-op-één-duel met Berghuis. De Moldaviër speelde een wedstrijd met twee gezichten: soms grabbelde hij, maar hij leverde ook belangrijke reddingen. Doordat hij Fortuna in leven hield, volstond één goede kans om er weer een wedstrijd van te maken: Novakovich dook op in het strafschopgebied van Feyenoord, kapte Jan-Arie van der Heijden uit en schoof beheerst binnen. Met die stand zou een verlenging noodzakelijk zijn, maar daar nam Feyenoord geen genoegen mee.

Er kwamen een paar grote kansen op rij voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst, maar meermaals lag Koselev in de weg. De keeper moest zich echter gewonnen geven toen Van Persie vanaf elf meter scoorde, na een handsbal van Kai Heerings. Het was het vierde doelpunt voor de veteraan in zijn laatste vijf bekerduels. Feyenoord trok de wedstrijd daarna naar zich toe. Negen minuten voor tijd kopte Van Beek binnen bij de tweede paal na een corner, waarmee hij het twijfelend uitkomen van Koselev bestrafte. De 4-1 kwam in de blessuretijd, na een penalty van Berghuis die voortkwam uit een overtreding van José Rodríguez op Larsson.