OfficiŽle foei voor Schouten en Hekman na verhitte woordenwisseling

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft Simon Schouten en Gary Hekman berispt voor hun gedrag bij de massastart op de NK afstanden in Heerenveen. Beide schaatsers raakten elkaar in de laatste bocht en gingen onderuit. Het leidde tot een verhitte woordenwisseling, waarbij ook fysiek contact plaatsvond.

De KNSB heeft geconstateerd dat ze regels hebben overtreden en ook vindt de bond dat de schaatsers afbreuk doen aan de sport. Beiden kregen een berisping. Schouten en Hekman mogen dinsdag op nieuwjaarsdag wel ‘gewoon’ meedoen aan de NK marathonschaatsen in Kardinge. "De KNSB is in contact getreden met beide betrokken teams om de onderlinge verhoudingen te verbeteren, dergelijk gedrag uit te bannen en voortaan binnen de regels een sportieve strijd te leveren’', meldde de bond.

Het incident in Thialf staat niet op zichzelf. De ploegen van Schouten en Hekman zijn elkaars grootste rivalen en hebben vaker onenigheid. In januari vorig jaar ging het mis bij de Open Nederlandse kampioenschappen op de Weissensee, waar Hekman in de sprint werd gehinderd door schaatsers uit het team van Schouten. Het leidde na de finish zelfs tot een handgemeen.

Douwe de Vries profiteerde zondag op de massastart van het gedrang in de laatste bocht, waarbij meer schaatsers in de voorste groep onderuit gingen. De 36-jarige routinier van Team Jumbo-Visma bleef uit de problemen en sprintte naar de Nederlandse titel.

De NK Marathon is vanaf 16.00 uur live te volgen op NPO1.