Saudi's bevestigen dood journalist: 'Gevecht in het consulaat'

Saudi-Arabië heeft bevestigd dat journalist Jamal Khashoggi is overleden. Volgens de openbaar aanklager van het land zijn gelijk achttien mensen gearresteerd in verband met de dood van de journalist.

Khashoggi liep op 2 oktober in Istanbul het Saudische consulaat van Turkije binnen. Hij wilde er papieren regelen om met zijn Turkse verloofde te kunnen trouwen, maar kwam vervolgens niet meer naar buiten. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe Khashoggi het consulaat betreed, maar op geen enkele camera konden de Turken beelden vinden waarop hij weer vertrekt. Toch was Saudi-Arabië duidelijk: Khashoggi was gewoon weer vertrokken, niks aan het handje.

Gevecht
Inmiddels werd een grootschalig onderzoek gestart naar - zo vermoedde men in Turkije - de moord op de journalist. Zo zouden de autoriteiten in Istanbul bewijs hebben dat Khashoggi vermoord is, waarna zijn lichaam in stukken gesneden zou zijn en zo het consulaat uit werd gesmokkeld, iets wat door Saudi-Arabië uiteraard werd ontkend.

De Saudi's hebben inmiddels een dikke twee weken de tijd gehad om met een verhaaltje op de proppen te komen en dat is ze nu gelukt: Khashoggi is plotseling toch wél overleden in het consulaat. "Een discussie tussen Khashoggi en de personen met wie hij in het consulaat in gesprek was leidde tot een vechtpartij, waarbij hij helaas om het leven kwam", aldus de openbaar aanklager, die nog wel zegt te hopen dat Khashoggi's ziel in vrede mag rusten.

Arrestaties en hervormingen
De autoriteiten in Saudi-Arabië pakken het gelijk stevig aan, want er zijn ook zowaar achttien mensen gearresteerd. Turkije liet eerder al weten dat er een doodseskader van vijftien man naar Istanbul afgereisd was, vol met experts uit de militaire wereld en de inlichtingendiensten, die geheel toevallig ook nog een botzaag bij zich hadden voor hun zogenaamde vakantie - van enkele uren, want nog dezelfde dag vertrokken ze weer. Volgens de Saudi's was dat allemaal een wat ongelukkig toeval, dus wederom: niks aan het handje.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, tegenwoordig min of meer de leider van het land, zou volgens de staatsomroep gelijk de baas van de inlichtingendienst de laan uitgestuurd hebben. MBS wil die hele dienst gelijk maar hervormen, waarbij wel de nadruk wordt gelegd op het 'feit' dat hij absoluut niks wist van de moord of zelfs 'slechts' ontvoering van Khashoggi. "Er kwamen geen bevelen van hem", aldus een bron, die tegenover Reuters vertelt dat een plaatselijke handlanger het lichaam van de journalist heeft laten verdwijnen, zonder dat de Saudi's precies weten wat ermee is gebeurd.

Reactie Trump
De nieuwe uitleg van Saudi-Arabië rammelt uiteraard aan alle kanten en vanuit de hele wereld komt er dan ook forse kritiek, maar gelukkig voor hen is er dan nog altijd Donald Trump. De Amerikaanse president noemt het 'onacceptabel' dat Khashoggi, woonachtig in de VS, dood is, maar vond het verhaaltje van de Saudische autoriteiten eigenlijk wel geloofwaardig. Trump's prioriteiten liggen dan ook niet bij Khashoggi: hij liet weten vooral te hopen dat de lucratieve wapenhandel met Saudi-Arabië gewoon door kan blijven gaan.