Oranje Leeuwinnen naar finale play-offs WK

De Nederlandse voetbalsters hebben de finale van de play-offs om een ticket voor het WK voetbal bereikt. Na de zege van afgelopen vrijdag - in Breda werd het 2-0 voor Oranje - werd het in en tegen Denemarken 2-1. Lineth Beerensteyn tekende voor beide doelpunten.

Toch leek een nieuwe zege aanvankelijk niet voor de hand te liggen. Oranje begon beroerd en kreeg, na een overtreding van Dominique Bloodworth, een strafschop tegen. Nadia Nadim ging achter de bal staan en schoot deze achter keepster Loes Geurts.

De Deense vreugde was echter van korte duur, want nog geen twee minuten later werkte Beerensteyn aan de andere kant de gelijkmaker tegen de touwen. In het eerste duel was de aanvalster van Bayern München ook al trefzeker.

Toch zorgde dit niet voor een hogere amusementswaarde van het duel, want Denemarken leek aangeslagen en de Oranje Leeuwinnen speelden in een te laag tempo om het duel te kunnen domineren. Toch waren Beerensteyn en Spitse nog wel dichtbij een voorsprong voor Oranje.

De tweede helft begon met een furieuzer Denemarken, waarbij Oranje al snel goed weg kwam, nadat Veje de bal uit een hoekschop richting de paal liet draaien. Pernille Harder miste een kwartier later een levensgrote kans en vond vlak daarna Geurts op haar weg.

Een kwartier voor tijd wist Lieke Martens een tegentreffer te voorkomen, waarna de Deense druk langzaamaan minder werd. Nederland kreeg nog een paar mogelijkheden, waarna Beerensteyn in de extra tijd voor de zege zorgde.

In de finale van de play-offs neemt Oranje het op tegen Zwitserland of België. De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor het WK voetbal in Frankrijk.

Spitse met Beerensteyn na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Spitse met Beerensteyn na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)