Peloton misrekent zich, Wallays profiteert

De achttiende etappe in de Vuelta a España is verrassend gewonnen door Jelle Wallays. De 29-jarige Belg van Lotto Soudal was in een sprint medevluchter Sven-Erik Bystrøm de baas. Het peloton kwam net te kort, waar Peter Sagan de sprint won van het peloton. In de top van het klassement verandert er niks.

De rit ging van Ejea de los Caballeros naar Lleida over 186 kilometer. Vooraf leek het een massasprint te worden. Het zag er goed uit voor de sprintersploegen. Er reed een kleine kopgroep weg, met daarbij de Jetse Bol. De Nederlander had in de kopgroep van drie het gezelschap van Wallays en Bystrøm.

De kopgroep fietste een voorsprong van maximaal drie minuten bij elkaar, waar de sprintersploegen aan kop reden van het peloton. De voorsprong liep dan ook gestaag naar benden en met nog 25 kilometer te fietsen was het verschil nog 1.50 op de kopgroep. Op tien kilometer was het nog één minuut en leek de kopgroep een kans te maken.

De koplopers gaven alles in de laatste kilometers, waar Bol de rol moest lossen. De koplopers wisten genoeg voorsprong over te houden, waarna Wallays in de slotkilometer niet meer op kop kwam. Dat was een goede beslissing van de Belg en won de sprint de makkelijk van Bystrøm. Sagan kwam nog dicht, maar strandde in het wiel van de Noor, en moest genoegen nemen met een derde plaats. Danny van Poppel kwam als zesde over de streep en was daarmee de beste Nederlander.