Turngrootheid Shushunova (49) overleden

Oud-turnster Yelena Shushunova is in haar geboorte- en woonplaats Sint Petersburg overleden. Dat heeft de Russische turnbond laten weten tegenover media in het land. Shushunova is 49 jaar geworden.

"Mijn zus heeft haar gisteren naar het ziekenhuis gebracht, waar ze vannacht is overleden", aldus Elena Mikhailova van de nationale turnbond. Shushunova is waarschijnlijk overleden aan de complicaties van een longontsteking. 

Shushunova is één van slechts vijf vrouwen die ooit de grand slam op de turnmeerkamp wonnen: olympisch goud, WK-goud en EK-goud. In 1988 won ze op de Spelen in Seoul goud op de meerkamp en in de landenwedstrijd, plus zilver op de balk en brons op de brug.

Op het WK van 1985 was er in Montreal drie keer goud voor Shushunova - de meerkamp, landenwedstrijd en op sprong - en twee jaar later won ze in Rotterdam goud op vloer en sprong, plus drie zilveren medailles. Op de eeuwige medaillespiegel wat WK's betreft staat de Russische gedeeld achtste.

Zowel aan de brug als op de balk heeft Shushunova een element naar zich vernoemd gekregen. In 2004 werd ze door de internationale turnbond opgenomen in de Hall of Fame.

De afsluitende oefening van Shushunova tijdens de Olympische Spelen in 1988 die de Sovjets goud bezorgde (Bron: YouTube/olegushka)