Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet

Goed nieuws omtrent de door eeuwige corruptie geplaagde wereldvoetbalbond FIFA: corruptie bestaat niet meer! Of nou ja, het woord 'corruptie' staat niet meer in het ethisch reglement, wat in 2004 grappig genoeg ingevoerd werd door Koning Corruptie Sepp Blatter himself.

Blatter werd elf jaar later op basis van datzelfde reglement de tent uitgetrapt, want zoals iedereen vermoedde bleek de Zwitser zo corrupt als de pest. Zijn landgenoot en opvolger, Gianni Infantino, ligt inmiddels ook al lange tijd onder vuur: het bestrijden van corruptie lijkt voor Infantino - misschien niet heel verrassend - totaal geen prioriteit te zijn.

Infantino verving bijvoorbeeld onafhankelijke leden van toezichthoudende organen en onder zijn leiding is gestemd over de wijzigingen in de ethische code, die in juni in alle stilte zijn doorgevoerd. Overigens zijn Blatter's hobby's, zoals omkoping en verduistering van gelden, nog wel verboden, net als matchfixing. Nu zit er echter een verjaringstermijn aan vast: na tien jaar gaan zondaars vrijuit, dus als je genoeg mensen lang genoeg betaald om hun mond te houden, is er niks aan de hand.

Infantino en zijn maten hebben wel een nieuw vergrijp in de regels opgenomen: kritiek op de FIFA mag niet meer. Als je dat als lid van de 'voetbalgemeenschap' doet kun je gestraft worden wegens laster, met een twee jaar durende schorsing als resultaat. Waar die grens van kritiek precies ligt is overigens niet duidelijk, daar blijft het ethisch reglement wat vaag over.

Het reglement uit 2012 is hier te vinden, de nieuwe versie staat hier.

Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet (Pro Shots / Action Images)
Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet (Pro Shots / Action Images)