Dumoulin wint tijdrit in Tour, Froome voorbij Roglic in klassement

Tom Dumoulin heeft de voorlaatste rit in de Tour de France van 2018 gewonnen. De Nederlander van Sunweb was één seconde sneller dan Christopher Froome in de tijdrit. Geraint Thomas werd derde in de tijdrit en heeft nog een kleine twee minuten voorsprong in het algemeen klassement op Dumoulin. In het algemeen klassement gaat Froome nog voorbij Primoz Roglic in het klassement. Steven Kruijswijk blijft op de vijfde plaats staan in het algemeen klassement staan. 

Maciej Bodnar, de winnaar van de afsluitende tijdrit van vorig jaar in de Tour de France, mocht als een van de eerste van start gaan in de tijdrit van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette over 31 kilometer. De Poolse tijdritkampioen klokte weliswaar de snelste tijd van 44 minuten en 26 seconden, maar hij kon niet lang genieten van de leiderspositie.

Michael Hepburn die een paar minuten later was gestart dan Bodnar klokte onderweg al snellere tussentijden onderweg en bij de finish was hij twee minuten en elf seconden sneller dan de Pool. Ook Luke Durbride moest vroeg aan de start verschijnen. De Australiër was één minuut en dertien seconden langzamer dan zijn landgenoot.

Jonathan Castroviejo kwam als eerste in de buurt bij Hepburn. De Bask van team Sky klokte bij het eerste tussenpunt na dertien kilometer dezelfde tussentijd als Hepburn. In het tweede deel van de tijdrit bleek de Australiër toch een net iets sterker tweede deel te hebben gereden, waardoor hij nog wat langer mocht genieten van de hot seat.

Marc Soler was de eerste die onder de tijd van Hepburn. De Catalaan van Movistar had bij het eerste tussenpunt een achterstand van dertien seconden op Hepburn, bij het tweede tussenpunt liep dat op naar zeventien seconden, maar in het laatste deel reed wist hij de achterstand goed te maken en was vijf honderdste sneller dan Hepburn.

Het was niet lang wachten op een volgende snelle tijd. Søren Kragh Andersen zat bij de tussentijden in de buurt van de snelste tussentijden, maar aan de finish verbeterde de Deen van Sunweb de tijd met een halve minuut: 41.43. Lang kon Kragh Andersen niet genieten van zijn eerste positie. Vijf minuten nadat de Deen de snelste klokte ging Michal Kwiatkowski er met een halve seconde onder door.

Kwiatkowski stond lang aan de leiding, maar nadat de klassementsrenners voorbij het eerste tussenpunt waren werd duidelijk dat de dagzege naar een van de klassementsrenners ging. Steven Kruijswijk was sneller dan de klassementsrenners die achter hem stonden en behield daarmee zijn vijfde plaats in het algemeen klassement.

Voor Primoz Roglic verging het wat minder. Waar bij LottoNL-Jumbo de hoop was om nog naar de tweede plaats op te schuiven in het algemeen klassement verloor de Sloveen al veel tijd op Chris Froome bij het eerste tussenpunt en zakte naar de vierde plaats in het virtuele klassement. Froome reed een super tijdrit en was bij de eerste twee tussenpunten ook sneller dan Tom Dumoulin, die op twee seconden volgde van Froome. Thomas had zowel bij het eerste als het tweede tussenpunt de snelste, maar zag Froome wel naderen.

In het slot van de tijdrit kon Roglic niet meer dichter komen bij Froome, waardoor de Sloveen op de vierde plaats komt na de tijdrit, waardoor LottoNL-Jumbo de nummers vier en vijf in het klassement heeft.

Froome was aan de finish 52 seconden sneller dan Kwiatkowski, die tot dan toe nog steeds de snelste had staan. Dumoulin wist in de slotfase nog te versnellen en pakte nognet de tijd van Froome. Thomas kwam ook niet aan de tijd van Dumoulin, waardoor de Nederlander van Sunweb zijn eerste ritzege pakte deze Tour.