FOK! Wat een weer: grillig aprilweer

Hallo allemaal!

Ja, er is veel werk aan de winkel voor een weerman. De laatste dagen gedraagt het weer zich zeer grillig. Oorzaak is waarschijnlijk toch wel de bijzondere windrichting waar ons weer mee te maken heeft. De aanvoerrichting is oostelijk en daarin gebeuren vaak dingen die de weermodellen slecht in de smiezen hebben. Oorzaak is vooral dat onstabiele lucht vanuit het zuiden van Europa via een omweg onze omgeving toch in meer of mindere mate weten te bereiken.

Gisteren was het de bedoeling dat we zonnige perioden zouden krijgen en dat later op de dag buien zouden opdraven met alles erop en eraan. In werkelijkheid liep het heel anders. In een groot deel van het land verliep de dag grijs of nevelig. Van de zon was vrijwel nergens sprake. Sterker nog, er ontwikkelde zich zowaar een heus regengebied boven ons land. De meeste regen viel in de westelijke helft van het land met zo'n 3 tot 4 mm. Ook bleef het kwik ver achter bij de verwachtingen. Over het algemeen was het maar 11 tot 14 graden. Pas later op de dag begonnen opklaringen zich uit te breiden, maar terwijl ik dit type is het te Haarlem alweer volgelopen met stratus. En dan die buien. Die begonnen zich rond een uur of 4 te ontwikkelen boven Duitsland.

Vandaag trekt er een depressie van Frankrijk naar Duitsland, maar de neerslag lijkt daarvan buiten ons land te blijven. Ook trekt er een andere storing over Duitsland naar het noorden toe. Met name weer de noordoostelijke helft van ons land lijkt daarmee te maken te krijgen en daar vallen dan ook flink wat buien met kans op onweer. In het midden van het land lijkt het overwegend bewolkt te zijn, maar wel overwegend droog. In het zuiden schijnt de zon weer wat vaker, al zou er lokaal wel een enkele bui kunnen ontstaan.

Dan de temperaturen. Die blijven in het noordoosten achter door al die bewolking en neerslag en is 15 graden echt wel het maximum. In het zuiden kan het nog wel 20 of 21 graden worden in de zon. Kortom grote verschillen morgen qua weerbeeld. De wind houd zich vrij rustig.

De atmosfeer is komend weekend nog niet helemaal stabiel. Mogelijk dat er toch nog een paar buien vallen met maxima van 18 tot 20 graden. Het écht lekkere weer begint vanaf maandag. 

Tot spreeks!

Nederland
 

Biesbosch in het donker (Foto: Iteejer)
De Biesbosch in het donker. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!