Turnarts VS krijgt 175 jaar cel voor seksueel misbruik turnsters

De Amerikaanse turnarts Larry Nassar heeft zijn laatste dagen op vrije voeten wel achter de rug. De 54-jarige arts is door een rechter veroordeeld tot maximaal 175 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van 98 turnsters, waarvan de meesten ten tijde van het misbruik nog kinderen waren.

Nassar was zo'n twintig jaar lang de arts van de Amerikaanse turnploeg. Grote kampioenen als McKayla Maroney, Aly Raisman en Simone Biles kwamen in de afgelopen tijd naar voren over het misbruik door Nassar. Zo verklaarden ze hoe ze door de arts 'gemasseerd' werden, waarbij hij hen uiteindelijk met zijn vingers binnendrong - 'een speciale, medisch noodzakelijke behandeling', noemde Nassar het. Volgens de turnsters wist de Amerikaanse bond ervan, maar werd de arts een hand boven het hoofd gehouden.

"Meneer, u wist dat u een probleem had, dat is voor mij duidelijk", aldus de rechter tijdens de uitspraak. "U wist al vanaf zeer jonge leeftijd dat u een probleem had, nog voor u arts werd. U wist dat u zichzelf had kunnen distantiëren van enige verleiding. Uw beslissing om tot misbruik over te gaan was precies, berekenend....en walgelijk. U verdient het niet om ooit nog een voet buiten een gevangenis te zetten. Waar u ook gaat, vernietiging zal volgen voor de meest kwetsbare mensen om uw pad", sprak de rechter duidelijke taal.