Porte weer de beste op Willunga Hill, Slagter derde

Richie Porte heeft de vijfde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De 32-jarige Australiër was de sterkste in de koninginnenrit naar Willunga Hill. De renner van BMC versnelde op anderhalve kilometer van het einde aan en zou solo aankomen. Daryl Impey werd tweede op acht seconden en neemt de leiderstrui over van Peter Sagan. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander met een derde plaats op tien seconden van de winnaar. De renner van Dimension Data staat nu ook derde in het algemeen klassement.

Meteen vanuit de start zouden zeven renners in de aanval trekken: Zakkari Dempster en Scott Bowden (beide UniSA-Australia), Nickolas Dlamini (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Fumiyuki Beppu (Trek – Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha – Alpecin) en Nuno Bico (Movistar). Het zevental kreeg een maximale voorsprong van een kleine vier minuten op het peloton, waar BMC het tempo in het peloton bepaalde.

Op de eerste beklimming van de Willunga Hill viel de kopgroep uit elkaar en zouden in eerste instantie alleen bergtruidrager Dlamini en De Gendt overblijven. Dlamini leek ook als eerste boven te komen op de beklimming, maar de Zuid-Afrikaan verkeek zich op de streep en liet zich te vroeg uitzakken naar het peloton, waardoor De Gendt als eerste zou doorkomen op Willunga Hill.

Met nog tien kilometer te gaan was ook het avontuur van De Gendt over. Net voor de laatste beklimming van de Willunga Hill trok Team EF Education First-Drapac het in waaiers. Er ontstonden wat breukjes, maar net voor de laatste beklimming kwam alles toch weer samen.

BMC nam met Rohan Dennis het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Richie Porte. Met nog anderhalve kilometer te gaan demarreerde Porte. In eerste instantie kon Jay McCarthy nog volgen, maar moest niet veel later zijn landgenoot toch laten gaan. Porte zou solo aankomen en het was alweer zijn vijfde zege op Willunga Hill. In 2014, 2015, 2016 en 2017 was hij daar ook al de beste.

Ondanks zijn vijfde opeenvolgende zege, neemt Porte de leiderstrui niet over van wereldkampioen Sagan. Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte.