Raketalarm Hawaii door verkeerd knopje

Inwoners van de Amerikaanse staat Hawaii zijn zaterdag mogelijk even goed geschrokken. Op social media verschenen plotseling berichten van mensen die een alarm op hun telefoon hadden gekregen, en dat was niet zomaar een alarm.

"Ballistische raket onderweg naar Hawaii. Zoek onmiddelijk dekking. Dit is geen oefening", luidde het ietwat verontrustende berichtje. Gelukkig duurde het niet lang voor de lokale autoriteiten lieten weten dat het vals alarm was en dat er toch geen (Noord-Koreaanse?) raket onderweg was naar de eilanden.

Ook op TV verschenen berichten over een naderende raket. Zo is te zien dat een uitzending van de Premier League opgeleukt werd met een bewegende balk met de melding dat een raket onderweg was. Hawaii's parlementslid Tulsi Gabbard heeft al laten weten dat een onderzoek nodig is naar hoe een dergelijk bericht plotseling naar de bevolking gestuurd kon worden.

Update 21.02 uur
Het lijkt er inmiddels op dat het een ouderwets geval van 'verkeerd knopje indrukken' is geweest. Volgens CNN is er een 'foutje' gemaakt bij de standaardprocedure bij het overgeven van een dienst. Een medewerker zou daarbij het verkeerde knopje ingedrukt hebben.