Mali gematst en genaaid in halve finales WK onder 17, Spanje naar finale

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar, gespeeld in India, heeft Spanje zich woensdag geplaatst voor de finale. In de halve finale werd gewonnen van Mali, maar er waren wel enige opvallende dwalingen aan de kant van de arbitrage - en de regels - te zien.

In het DY Patil Stadium in Navi Mumbai trapten Spanje en het fysiek sterke Mali af en al na anderhalve minuut ging het bijna fout voor Mali. Sergio Gomez schoot hard op doel, maar keeper Youssouf Koita hield Mali op de been. Een kwartier later lukte dat niet: Cesar Gelabart werd neergehaald in het strafschopgebied en aanvoerder en sterspeler Abel Ruiz schoot vanaf elf meter raak.

Mali kreeg in de eerste helft nog wel een kans, maar het was Ruiz die kort voor rust met een leep balletje de ver voor zijn doel staande Koita passeerde: 2-0. Na een klein kwartier in de tweede helft begin Cheick Oumar Doucouré een zware overtreding, maar de Malinees kreeg van de Japanse scheidsrechter Ryuji Sato wonderbaarlijk genoeg niet meer dan een gele kaart.

De verbazing over het uitblijven van een dikverdiende rode kaart was nog nauwelijks gedaald of uitgerekend Doucouré trof met een hard schot doel. Althans, dat deed hij wel, maar de goal telde niet. Op de beelden was overduidelijk te zien dat het een goal was, maar vreemd genoeg wordt op het WK geen gebruik van doellijntechnologie en dus werd de duidelijke 2-1 niet geteld.

Het op oneerlijke wijze niet tellen van de wel gescoorde aansluitingstreffer leidde uiteraard tot veel frustratie, inclusief een gele kaart voor een Malinese bankzitter. De hoop leek langzaam te vervliegen en nog geen tien minuten later was dat definitief: Gomez gaf een fraaie pass en Ferrán Torres kopte de 3-0 binnen. 

Lassana N'Diaye deed niet veel later nog wel iets terug - zijn zesde goal van het WK - maar dat mocht niet meer baten en Spanje zegevierde met 3-1. In de eindstrijd staat Spanje tegen Engeland, dat Brazilië versloeg. De finale wordt zaterdag gespeeld en begint om 16.30 uur, live te zien op Eurosport.

Samenvatting van Spanje - Mali (Bron: YouTube)