Arrestaties over referendum Catalonië

De Spaanse politie heeft woensdagmorgen zeker twaalf hoge ambtenaren in Catalonië opgepakt bij acties tegen de organisatie van een referendum over onafhankelijkheid. Spaanse media meldden dat onder de arrestanten de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische Zaken is, Josep María Jovél.

Volgens plaatselijke media zijn negen invallen geweest in panden van de regionale regering. De Guardia Civil is onder meer kantoren van de Catalaanse regering binnengevallen waar het bestuur zich bezighoudt met buitenlandse relaties, sociale en economische zaken. De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft woensdag zijn regering voor spoedberaad bijeengeroepen.

Separatistische politici willen 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid van de regio houden. Ze hebben een kleine meerderheid in het regionale parlement van Catalonië. Volgens Madrid is het beoogde referendum in strijd met de grondwet en mag die niet doorgaan. Spaanse opperrechters hebben het referendum vooralsnog verboden. De Spaanse regering probeert het de regioregering onmogelijk te maken de stembusgang te organiseren.

Officieus referendum
Separatisten organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen stemgerechtigden brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.

Arrestaties over referendum Catalonië
Arrestaties over referendum Catalonië (Foto: ANP)