Hockeysters met hangen en wurgen naar finale HWL

De Nederlandse hockeysters hebben de finale van het halvefinaletoernooi van de Hockey World League bereikt. In Brussel zegevierde Oranje na shootouts (5-4) tegen Nieuw-Zeeland, nadat er na zestig minuten 1-1 op het bord stond.

Kirsten-Leigh Pearce had Nieuw-Zeeland na 34 minuten op voorsprong gezet. Caia van Maasakker bracht Oranje tien minuten voor tijd uit een strafcorner op gelijke hoogte.

Tijdens de shootouts waande Nieuw-Zeeland zich na de twaalfde shoot-out bij een stand van 3-4 winnaar. Nederland schakelde echter de videoarbitrage in, omdat het doelpunt met een fractie van een seconde buiten de tijd zou zijn gemaakt. Oranje kreeg gelijk van de scheidsrechters waarna de shootoutserie weer verder ging.

Margot van Geffen bracht Oranje in de zeventiende shootout op 5-4. Met twee reddingen op de achttiende shootout zorgde keepster Anne Veenendaal alsnog voor de Nederlandse winst.

Zondag om 18.00 uur stuit Oranje in de finale op China, dat Zuid-Korea met 3-0 versloeg. Tijdens de groepsfase ontmoetten beide ploegen elkaar ook al. Oranje won toen moeizaam met 1-0, dankzij een late treffer van Ireen van den Assem.

De beslissende shootouts. (bron: Twitter.com/Ziggosport)