Taekwondo maakt zeer internationaal karakter helemaal waar op WK

In het Zuid-Koreaanse Muju is het wereldkampioenschap taekwondo tot een einde gekomen. Op de laatste dag stonden vier gewichtsklassen op het programma, wat voor vier verschillende landen een gouden medaille opleverde.

We beginnen met de dames en wel die tot 57 kilogram. De Britse Jade Jones won in deze klasse in 2012 én 2016 olympisch goud, maar in de halve finales dolf ze tot vreugde van het publiek het onderspit tegen Lee Ah-reum. Hatice Kubra Ilgun won in de andere halve finale van de Zweedse Nikita Glasnovic, waardoor Turkije op het al zo succesvolle WK nog een finaliste had. Het bleef echter wel bij zilver, want Lee was te sterk en Muju kon juichen.

We gaan door met de dames tot 62 kilogram, met daarin een tiener die vorig jaar geschiedenis schreef. De nog altijd maar 18-jarige Kimia Alizadeh veroverde olympisch brons, de eerste medaille ooit voor een Iraanse vrouw. Sinds de Spelen heeft ze echter nauwelijks getraind wegens allerlei blessures, pas sinds enkele weken kon ze de trainingen weer volop oppikken en dus werd er niet veel van haar verwacht. Dat was niet geheel terecht, want Alizadeh vocht zich knap naar de halve finales, waarin ze de Russische Tatiana Kuzmina naar huis stuurde.

Ruth Gbagbi moest ondertussen de Ivoriaanse eer redden, want olympisch kampioen Cheick Sallah Cissé werd vroegtijdig uitgeschakeld. Gbagbi was sterk en plaatste zich voor de halve eindstrijd, waarin de Koreaanse Kim So-hee tot ontsteltenis van het publiek na enkele seconden al geblesseerd op moest geven. De finale werd vervolgens een eenzijdige strijd: Alizadeh kon slechts verdedigen en Gbagbi ging met een overtuigende wereldtitel aan de haal.

De finalesessie van de slotdag op het WK taekwondo, met aan het eind de vier finales van de dag (Bron: YouTube)

De mannen tot 63 kilogram streden eveneens om de medailles. Dat leverde gelijk een zeer spectaculaire halve finale op, waarin de Chinees Zhao Shuai, olympisch kampioen tot 58kg, uiteindelijk te sterk was voor de Brit Bradley Sinden. Mirhashem Hosseini uit Iran vocht zich nipt langs de Azeri Mahammad Mammadov, maar in de finale was Zhao simpelweg te sterk.

Het WK werd afgesloten met de immer mooie klasse tot 80 kilogram bij de mannen. Cheick Sallah Cissé won vorig jaar het eerste Ivoriaanse olympisch goud ooit, door in de slotseconde op spectaculaire wijze te winnen, maar in Muju vloog Cissé er helaas al vroeg uit. Ook de Amerikaanse legende Steven Lopez, vijfvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen in 2000 en 2004, schopte het niet tot de eindfase.

Anton Kotkov uit Rusland wist in de halve finale de Brit Damon Sansum te verslaan, maar vooral de andere halve finale leek op voorhand interessant. Wereldtopper Aaron Cook vertrok enkele jaren geleden na ruzie met de Britse bond naar Moldavië en hij nam het op tegen een andere atleet die van land veranderde. Milad Beigi Harchegani vertrok in 2015 na gedoe met de Iraanse bond naar buurland Azerbeidzjan, naar verluidt voor een forse vergoeding. Beigi nam zijn coach, oud-bondscoach van Iran, mee en trapte iedereen aan puin op weg naar de Spelen van Rio. Daar verloor hij tot dusverre zijn enige duel, waardoor hij 'slechts' brons won.

Op het WK was Beigi weer helemaal in topvorm en dat konden zijn tegenstanders voelen ook. De doorgaans sterk vechtende Cook kwam er totaal niet aan te pas de Azeri ging met overmacht naar de finale. Kotkov kon hem even bijbenen, maar ook de Rus merkte al snel dat tegen Beigi simpelweg niemand was opgewassen. Met 21-3 veroverde de 26-jarige geboren Iraniër dan toch de eerste mondiale titel die er al zo lang aan zat te komen.

Dit alles betekent dat het WK voorbij is en zoals gezegd is het internationale karakter van het taekwondo weer onderstreept. Zestien gouden medailles werden verdeeld: Zuid-Korea won er vijf, Turkije en Servië pakten er twee en zeven landen pakten er één. De in totaal 64 medailles werden door maar liefst dertig verschillende landen gewonnen, waaronder het brons voor de Nederlandse Reshmie Oogink. Het is dan ook niet voor niks dat taekwondo de sport is waar je op de Olympische Spelen je ogen op moet richten om te kijken naar landen die hun eerste medailles winnen.