Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren

Koeweit probeert te bemiddelen in het diplomatieke conflict tussen Qatar en andere Arabische landen. De emir van Koeweit belde met sjeik Tamim bin Hama al-Thani van Qatar, die daarop een geplande toespraak tot de bevolking uitstelde.

De emir van Koeweit bemiddelde in 2014 ook al in een conflict tussen de Golfstaten. Sjeik Tamim "beschouwt hem als een vader" en wil hem de ruimte geven de kwestie in te dammen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar tegen de zender Al Jazeera.

Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein verbraken maandag de diplomatieke betrekkingen met Qatar. Jemen en Libië sloten zich bij hen aan. Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Ook de Turkse president Erdogan probeert de spanningen te verminderen. Hij telefoneerde met de leiders van Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië en Rusland. In de gesprekken werd het belang van regionale vrede en stabiliteit benadrukt, aldus medewerkers van de president.

Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren
Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren (Foto: ANP)