Golfer Pieters krijgt wildcard voor Ryder Cup

Belgisch golftalent Thomas Pieters heeft van captain Darren Clarke een wildcard gekregen voor het Europese Team in de Ryder Cup. De 24-jarige Pieters won afgelopen zondag nog in Denemarken een toernooi op de Europese Tour en werd vierde tijdens het olympisch golftoernooi. Naast Pieters hebben ook Lee Westwood en Martin Kaymer een wildcard hebben gekregen voor het Europese team.

Volgens captain Clarke lagen Westwood en Kaymer voor de hand en twijfelde voor de laatste plek tussen Russel Knox en Pieters. Clarke koos voor de Belg, waar de goede vorm van de laatste tijd de doorslag had gegeven. De Schot Knox is nummer 20 van de wereld en won dit jaar een toernooi op de PGA Tour. Pieters is nummer 41 en won vorige week op de European Tour. Knox speelt voornamelijk in Amerika (PGA Tour), waar Pieters vooral zijn toernooien speelt op de Europese tour.

"Knox opbellen met het slechte nieuws was een van de moeilijkste telefoongesprekken die ik heb moeten voeren", zei Clarke. Over Pieters had Clarke mooie worden. "Ik ben altijd al fan van hem geweest. Vorige week speelde ik met hem in Denemarken en Thomas speelde een van de mooiste ronden in 62 slagen die ik ooit heb meegemaakt."

"Ik ben zeer gelukkig, euforisch zelfs", reageerde Pieters na het verlossende nieuws. "Ik hoopte natuurlijk op deze selectie, maar het is toch een beetje een verrassing, aangezien er nog veel goeie kandidaten waren."

Op basis van de wereldranglijst en de ranking van de Europese Tour hadden negen golfers zich al gekwalificeerd. De andere Europeanen zijn: Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Sergio Garcia, Rory McIlroy, Justin Rose, Henrik Stenson, Andy Sullivan, Danny Willett en Chris Wood.

Willett, Wood, Cabrera-Bello, Sullivan, Fitzpatrick en Pieters debuteren in het Europese team. Westwood speelt voor de tiende keer tegen de golfers van de Verenigde Staten en is de meest ervaren man. De nieuwe editie van de Ryder Cup is tussen 30 september en 2 oktober op de Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota. Europa won de laatste drie edities. Twee jaar geleden werd de VS met 16,5-11,5 verslagen. 

Het Amerikaanse team zal sowieso bestaan uit Zach Johnson, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Phil Mickelson, Patrick Reed, Brandt Snedeker, Jordan Spieth en Jimmy Walker. De Amerikaanse captain Davis Love III heeft nog vier wildcards te vergeven en zal in een later stadium zijn keuzes bekendmaken. 

Thomas Pieters won vorig jaar ook het KLM Open. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Thomas Pieters won vorig jaar ook het KLM Open. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)