Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard

Oracle moet 2,7 miljard euro betalen vanwege het schenden van een contract om software voor de ooit veelbelovende Itanium chip van Hewlett-Packard en Intel te ondersteunen. Dat heeft een jury van een rechtbank in Californië bepaald, meldt Bloomberg. Oracle heeft aangekondigd in beroep te gaan.

In 2012 oordeelde een rechter al dat Oracle contractueel verplicht was software te blijven ontwikkelen voor Itanium. Oracle zou in 2010 akkoord zijn gegaan met de ondersteuning van de chip, maar niet veel later weigerde Oracle dit toch. Dat kostte HP omzet, zo stelt de jury nu.

"De beslissing van Oracle om toekomstige softwareontwikkeling te staken voor het Itanium server platform in maart 2011 was duidelijk contractbreuk, wat HP en onze klanten flinke schade heeft toegebracht", heeft Hewlett Packard Enterprise laten weten in een verklaring.

Van de Itanium chip, die HP en Intel samen hebben ontwikkeld in 2001, werd ooit gezegd dat die alomtegenwoordig in de computerindustrie zou zijn. Het lukte de processor echter niet om industriebreed te worden opgepakt, waarop HP en Intel hun investering erin verminderden.

Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard
Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard (Foto: BuzzT)