COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag

Het COC vindt het idioot dat tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden niet 'politiek' gewapperd mag worden met de regenboogvlag. De belangenvereniging voor homoseksuelen gaat protest aantekenen bij de festivalorganisatoren, maakte ze vrijdag bekend.

"Dit verbod kan er toe leiden dat hét symbool van de LHBT-gemeenschap onzichtbaar wordt op het festival en dat is idioot", stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Want in de praktijk kan je natuurlijk helemaal geen onderscheid maken tussen 'trots' en 'politiek' wapperen."

Het nieuwe vlaggenprotocol van het songfestival werd vrijdag bekendgemaakt. Alle nationale vlaggen van lidstaten van de Verenigde Naties, met een voorkeur voor de deelnemende landen, zijn toegestaan. De vlag van Europa en de regenboogvlag mogen alleen de lucht in als ze niet worden gebruikt om een politiek statement te maken. De organisatie van het songfestival wil zo de politiek neutrale aard van het evenement bewaken.

Diversiteit
Het COC vindt dat het songfestival met de nieuwe regels 'ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen het wapperen met een vlag die staat voor de seksuele identiteit en een vlag die staat voor de nationale identiteit'. "Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven."

De belangenvereniging gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het festival. Ook is het COC van plan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de AVROTROS, die het festival in Nederland uitzendt, vragen om tegen het verbod te protesteren.

COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag
COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag (Foto: BuzzE)