'Mongools' goud, 'Nederlands' zilver in 'dubbel gemengde teamsprint'

Nederland heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer een tweede medaille gewonnen. In de medaillespiegel zal deze echter niet terechtkomen, want Elisa Dul pakte zilver in de 'dubbel gemengde teamsprint' met gemengde landenteams: twee dames en twee heren uit meestal verschillende landen, samengesteld om zoveel mogelijk gelijkwaardige teams te krijgen.

Dul zat in Team 9, samen met de Poolse Karolina Gasecka, de Amerikaan Austin Kleba en de Kazakh Anvar Mukhamadeyev. Samen kwam het viertal tot een tijd van 1:58,80 minuten, wat 0,95 seconden langzamer bleek dan Team 6. Daar werd voor een opmerkelijk resultaat gezorgd, want onder meer de Mongoolse Sumiya Buyantogtokh kreeg het goud omgehangen. Noemi Bonazza uit Italië, de Koreaan Chung Jae-woong en de Chinees Shen Hanyang waren haar teamgenoten. Brons was er voor het Duits/Noors/Italiaans/Roemeense Team 10. 

Daan Baks werd met zijn team negende, Isabelle van Elst werd elfde en laatste en Louis Hollaar en zijn ploeg haalden de finish niet na een stevige valpartij (zie het begin van onderstaand filmpje). 

De beelden van de wedstrijd (Bron: YouTube)