Chinees biatlongoud na heroïsche finish

De Chinese biatleten Meng Fanqi en Zhu Zhenyu hebben op de Jeugd Olympische Winterspelen voor een daverende verrassing gezorgd. In het Birkebeineren Stadion in Lillehammer veroverden de twee het goud in de 'single mixed relay': een estafette waarin één man en één vrouw beiden twee keer in actie komen.

De wedstrijd kende een bijzonder spannend verloop en na bijna elk van de acht schietbeurten wisselde de leiding. Meng begon met twee foutloze schietbeurten, waardoor ze als eerste kon wisselen, met Marthe Krakstad Johansen uit Noorwegen in haar spoor. Zhu leek de goede uitgangspositie van zijn partner echter te vergooien, doordat hij in zijn staande schietbeurt vijf keer miste en twee strafrondes moest langlaufen.

Doordat Meng als enige ook de derde en vierde schietbeurten foutloos afsloot kon China de aansluiting weer een beetje vinden, waarna Zhu het in zijn tweede keer op het parcours wel goed deed. Zowel liggend als staand bleef hij foutloos bij het schieten, waardoor hij als eerste op weg kon naar de finish. De Chinees werd echter achterna gezeten door de Noor Fredrik Qvist Bucher-Johannessen, die hem kort voor de finish bij wist te halen.

Zhu bleek echter plotseling nog wat reserve te hebben, want op het moment dat Bucher-Johannessen voor eigen publiek naar het goud wilde sprinten zette de Chinees toch weer aan. In een van de meest verrassende biatlonfinishes in lange tijd hield hij de Noor van het lijf en pakte hij het goud. De strijd om brons leverde eveneens een zeer spannende finish op. De Rus Egor Tutmin troefde de Fransman Emilien Claude in een millimetersprint af.

Hieronder is de finish te zien, vanaf 0:45 minuten: