Staartje brengt Koreaanse langlaufer tweede goud

Langlaufer Kim Magnus heeft tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer zijn tweede gouden medaille gewonnen. De Zuid-Koreaan met Noorse vader veroverde het goud op de 10 kilometer vrije stijl. Eerder won hij ook al de langlaufcross, terwijl hij zilver pakte op de sprint in klassieke stijl. 

Kim betrad de loipes met zijn haar in een inmiddels iconisch staartje en volgens hem bracht dat hem het goud. "Dat staartje is mijn 'ding', als ik het zo doe ski ik sneller", legt hij uit. "Zonder het staartje had ik vandaag zilver of brons gewonnen. Het maakt me herkenbaarder en dus zijn er meer mensen die voor me juichen, ook al is het niet aerodynamisch. Vandaag vertrok ik volle bak en ik hoopte de man met de hamer niet tegen te komen, dat is gelukt", klonk het tevreden. 

De Olympische Spelen in Pyeongchang liggen nog maar twee jaar in de toekomst en dus kijkt Kim daar ook al naar. "Ik geloof dat mijn succes een 'boost' kan geven aan het langlaufen in Zuid-Korea, waar het erg klein is. Korea heeft iets met hypes; als iets 'ontploft' wordt het ook echt heel groot. Ik hoop dat ik langlaufen zo'n boost kan geven en veel mensen geïnteresseerd raken. Dat zou mij gelukkig maken."

Vebjørn Hegdal moest namens Noorwegen genoegen nemen met het zilver, nadat hij op de sprint al brons pakte. Igor Fedotov wist Thomas Helland Larsen nipt te verslaan en mag het brons mee naar Rusland nemen. 

Kim Magnus en zijn staartje op weg naar nog een gouden medaille (Foto: YIS/Jon Buckle)
Kim Magnus en zijn staartje op weg naar nog een gouden medaille (Foto: YIS/Jon Buckle)

De dames langlaufden 5 kilometer in de vrije stijl en dat leverde een zeer overtuigende zege op voor Maya Yakunina. De Russische was er op de sprint niet aan toegekomen, maar langlaufde in nog geen 13 minuten een enorme voorsprong van een dikke halve minuut bij elkaar. Chi Chunxue uit China verraste met het zilver, voor de Finse Rebecca Immonen.