Keuzemenu voor Belgen die 112 bellen

Onze zuiderburen krijgen binnenkort een keuzemenu te horen als ze 112 bellen. Dit is nodig om het aantal valse meldingen terug te dringen. Belgische artsen zijn woedend op het plan.

In België is 20% van de noodoproepen een valse melding. Hierdoor worden hulpdiensten voor niets opgeroepen, wat ten koste gaat van echte meldingen. Ook bellen veel Belgen voor vragen en advies, waarvoor ze makkelijk bij de huisarts terecht kunnen. Het keuzemenu heeft daarbij als voordeel dat de beller meteen kan kiezen of men in het Frans of in het Vlaams geholpen wil worden.

Artsen zijn furieus. Zo zijn mensen die 112 bellen in paniek en verdwijnt bij sommige smartphones het keuzemenu als deze tegen het oor wordt gehouden. Het keuzemenu weer tevoorschijn toveren zou daarbij extra stress opleveren. “Mensen die een beroep doen op die hulpdiensten, zijn in paniek en vaak alle realiteitsbesef kwijt”, zegt voorzitter Jan Stroobants van de Vereniging voor Spoedartsen. Daarnaast ziet hij liever meer personeel op de meldkamer.

Het keuzemenu zal eerst een maand worden getest in twee provincies. Wanneer dit positief uitpakt krijgen alle alarmcentrales een keuzemenu.