Vijf kandidaten voor FIFA-verkiezing

Aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA mogen vijf man meedoen. Na de noodzakelijke integriteitscontrole zijn prins Ali Bin Al-Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jérôme Champagne, Gianni Infantino en Tokyo Sexwale overgebleven. Musa Hassan Bility viel af, omdat hij niet door deze controle kwam. De kandidatuur van Michel Platini is niet officieel van kracht, omdat de Franse voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA een schorsing van negentig dagen uitzit.

Over de status van Platini liet het verkiezingscomité van de FIFA zich donderdag in een persbericht niet uit. De Franse oud-topvoetballer heeft beroep aangetekend tegen zijn voorlopige schorsing, die begin januari afloopt. Tijdens deze negentig dagen, met een mogelijke verlenging van 45 dagen, mag Platini aan geen enkele voetbalgerelateerde activiteit meedoen. Daarom wordt hij officieel ook niet aangemerkt als voorzitterskandidaat.

Als Platini wordt vrijgesproken, kan de Europese voetbalbaas mogelijk alsnog meedoen aan de FIFA-verkiezing. Het verkiezingscomité beslist daar pas over als het onderzoek naar Platini volledig is afgerond. Op 26 februari kiezen de landen die bij de wereldvoetbalbond zijn aangesloten een opvolger voor Sepp Blatter.

In opspraak

Platini stond eind vorige maand, toen de deadline voor geïnteresseerde kandidaten was verstreken, wel op de voorlopige kandidatenlijst. De Fransman had net als zes andere mannen genoeg steunbetuigingen ingeleverd om het verkiezingsproces in te gaan. De Fransman raakte in opspraak vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Beiden werden daarom voorlopig geschorst door de ethische commissie. Tegen Blatter loopt ook een onderzoek van de Zwitserse justitie.

De Liberiaanse voetbalbaas Bility heeft de integriteitscontrole niet doorstaan. Het verkiezingscomité van de FIFA wil daar inhoudelijk verder niets over zeggen. Bility kan beroep aantekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Vijf kandidaten voor FIFA-verkiezing
Vijf kandidaten voor FIFA-verkiezing (Foto: ANP)