Politie voert actie bij bekerfinale

Politiemensen gaan in de strijd voor een betere cao vaker het werk neerleggen. Er worden onder meer werkonderbrekingen tijdens voetbalwedstrijden voorbereid, waaronder de bekerfinale op zondag 3 mei tussen Groningen en PEC Zwolle. Verder zijn uitgaansavonden in weekends en rechtszaken doelwit, meldden de politiebonden donderdag.

"Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft nog altijd geen beter aanbod op tafel gelegd", aldus de bonden. "Ook een door de politiebonden gesteld ultimatum is inmiddels alweer tien dagen verstreken. Het kabinet dwingt ons tot hardere acties, met alle maatschappelijke gevolgen van dien."

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De bekerfinale wordt traditioneel in De Kuip in Rotterdam gehouden. De bonden overwegen dan vakbondsbijeenkomsten over het cao-conflict te organiseren voor het voor de finale ingeroosterde politiepersoneel.

In een reactie laat een woordvoerder van de KNVB weten dat de acties nog niet concreet zijn voor de voetbalbond. "De politie is een goede partner van ons. Dankzij een goede samenwerking genieten wekelijks veel mensen van voetbalwedstrijden. De bekerfinale is een feest waar fans van twee clubs naar uitkijken. We kunnen ons niet voorstellen dat zo'n feest verstoord zal worden."

Behalve rond het voetbal staan er ook acties bij de parketpolitie op stapel. Deze politiemensen beveiligen rechtszaken en bewaken arrestanten daarbij. Volgende week leggen meerdere eenheden drie dagen lang enkele uren het werk neer, volgens de bonden "met alle gevolgen van dien voor de geplande" rechtszaken.

Verder roepen ze binnenkort de leden van de zogenoemde Openbare Orde Teams op om in de nacht van vrijdag op zaterdag twee uur lang het werk neer te leggen. Van 23.00 tot 01.00 uur zal er dan in uitgaansgebieden niet te voet worden gesurveilleerd.

Bekerfinale op korrel bij politieacties
Bekerfinale op korrel bij politieacties (Foto: ANP)