Bacterie ingesteld op het vinden van tumoren

Op een conferentie in Vancouver heeft een onderzoeker van MIT een bacterie getoond die tumoren op kan sporen.

De onderzoeker, Tal Danino, beschreef hoe hij bacteriën kan programmeren met bepaalde genetische code. Wat ze nu bij MIT gedaan hebben is een bacterie zo programmeren dat ze tumoren op de lever kunnen herkennen en een signaal af kunnen geven ter waarschuwing. 

Tot nu toe is de bacterie enkel getest op muizen. Muizen worden de, verder onschadelijke, bacterie gevoed. Die reist dan af naar de lever, waar hij dus al dan niet tumoren tegenkomt. Als de bacterie zoiets aantreft, wordt er een stof afgescheiden die de kleur van de urine verandert. Zo weet je dus of er tumoren aanwezig zijn of niet. 

Dit is een zeer waardevol onderzoek omdat levertumoren op conventionele manieren heel lastig te traceren is. Ook is leverkanker een van de dodelijkste vormen van kanker, waardoor vroege detectie nog belangrijker is. De programmatie kan ook zo aangepast worden dat het andere vormen van kanker kan opsporen. Mettertijd hopen wetenschappers zelfs dat dit soort methoden ook ingezet kunnen gaan worden om kanker te bestrijden.