Bier drinken tegen Alzheimer
Bier achterover slaan als probaat middel tegen Alzheimer? Helemaal onwaar lijkt dat niet te zijn. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er een ingrediënt in bier schuilt dat mogelijk ervoor zorgt dat ziektes als Parkinson en Alzheimer zich minder goed ontwikkelen.
Bij het woordje Xanthohumol zou je wellicht denken aan een oude heerser uit het Mayarijk, maar in werkelijkheid betreft het hier een bestanddeeltje van het goddelijke hop.
Xanthohumol zet Nrf2-enzymen aan het werk. Dit laatstgenoemde eiwit heeft als prettige eigenschap dat het hersencellen beschermt tegen oxidatieve stress en tegen neurotoxiciteit, wat dat ook wezen mag. Wetenschappers hebben in ieder geval aanwijzingen dat dit soort stress verantwoordelijk is voor het ontstaan van Alzheimer en Parkinson.
Een geweldig goede reden dus om de nodige IPA's of andere hoppige bieren een ereplek in de koelkast te gunnen (niet te koud natuurlijk). Want ook hier is het credo: hoe meer hop, hoe meer Xanthohumol. Een paar gratis en geheel kosteloze tips op dit gebied: Punk IPA, Hop-Ruiter of de Haarlemse Jopen Hoppen zijn zeer goed naar binnen te slurpen en niet overdreven duur. Ook de wat kleinere, ambachtelijke brouwerijen hebben vaak erg goed spul te bieden ter voorkoming van een hersenziekte.
Helaas is er ook een 'maar'. Teveel bier (dat schijnt te kunnen) zou ervoor zorgen dat je eerder, hoeheethet….. Korsakov zou kunnen triggeren terwijl je juist een verbeten strijd tegen Alzheimer denkt te voeren. Ook zou een te grote hoeveelheid alcohol juist oxidatieve stress opleveren, zodat het effect van Xanthohumol juist teniet wordt gedaan.