'Oudste Kouachi was huisgenoot onderbroekterrorist'

Saïd Kouachi, de oudste van de twee broers die vorige week een bloedbad aanrichtten op de redactie van Charlie Hebdo, beweerde te hebben samengewoond met de 'onderbroekterrorist' die eind 2009 een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit probeerde op te blazen. Dat zegt de Jemenitische journalist Mohammed al-Kibsi.

Al-Kibsi zegt dat hij Kouachi in 2010 ontmoette in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Kouachi studeerde daar Arabisch. Bij die gelegenheid zou hij Al-Kibsi hebben toevertrouwd dat hij een poos had samengewoond met de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die sinds de mislukte aanslag door het leven gaat als 'de onderbroekterrorist'. "Hij was erg beleefd en had gevoel voor humor, dus ik kon me niet voorstellen dat hij een paar jaar later verdacht zou worden van een terreuraanslag", zei de verslaggever over de vrijdag door een politiekogel gedode Kouachi.

Abdulmutallab heeft bekend dat hij een bom die hij in zijn onderbroek had verstopt in het vliegtuig tot ontploffing wilde brengen. Door kordaat optreden van andere passagiers, met name door de Nederlander Jasper Schuringa, kon hij echter tijdig worden overmeesterd.