Nucleair beleid Nederland doorgelicht door IAEA

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) brengt in november een bezoek aan Nederland om het beleid rondom nucleaire veiligheid door te lichten. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dertig experts van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties gaan de werkwijze van de Nederlandse overheid tegen het licht houden om te kijken in hoeverre wordt voldaan aan de richtlijnen van het IAEA. "De audit richt zich op het Nederlandse beleid, de regelgeving, vergunningsverlening en toezicht en handhaving", schrijft Kamp.

Speciaal voor het bezoek heeft Kamp een notitie laten opstellen waarin het beleid 'integraal' wordt samengevat. Dat was nog niet gebeurd. De voorschriften, waarborgen en regelgeving zijn vastgelegd in een groot aantal documenten. Een belangrijk deel daarvan stamt uit de jaren zestig, toen kernenergie voor het eerst werd toegepast in Nederland.

Kamp benadrukt dat Nederland een zorgvuldig beleid kent als het gaat om de bescherming van mens en milieu tegen de risico's van blootstelling aan straling, de veiligheid van nucleaire inrichtingen en het beheer van radioactief afval en splijtstoffen. Ook de beheersing van stralingsincidenten, het vervoer van radioactieve stoffen en de beveiliging van nucleaire inrichtingen en radioactieve bronnen is goed geborgd, schrijft Kamp.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de kernreactor in Petten vorig jaar noodgedwongen is stilgelegd door de Kernfysische Dienst vanwege een reeks incidenten waardoor de veiligheid in het geding was. Exploitant NRG kreeg een hoge voorwaardelijke boete en een aantal medewerkers is ontslagen vanwege het overtreden van 'essentiële' veiligheidsregels.

Het bezoek van het IAEA was al eerder aangekondigd.