'Kernreactor Petten op rand van bankroet'

Het bedrijf achter de kernreactor in Petten, NRG, zit in diepe financiële nood. Dat meldt het KRO-programma Brandpunt Reporter in een aflevering die donderdagavond wordt uitgezonden. De toestand is zo 'kritiek' een faillissement een optie is 'waarnaar nadrukkelijk wordt gekeken', zo stelt NRG-directeur Niels Unger.

Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft Unger daarom aangeklopt bij de overheid. De directeur hoopt dat het ministerie van Economische Zaken hem tijdelijk uit de brand helpt met een zogenaamd overbruggingskrediet. Als het ministerie dat niet doet, dan moet NRG 'de deur sluiten', zo stelt Unger in de uitzending.

Een woordvoerder van de verantwoordelijke minister Henk Kamp (VVD) laat aan Brandpunt Reporter weten nog geen besluit te hebben genomen over het verstrekken van zo'n lening. Kamp vindt het daarom 'niet opportuun' om nu al te reageren.

NRG kwam vorig jaar al in het rood uit en volgens Unger zal ook dit jaar verlies worden geleden. Hij gaat uit van een verlies van 'miljoenen'. Tegelijkertijd zijn de installaties van de vijftig jaar oude reactor hard aan vervanging toe, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van NRG. Dat proces laat nog minimaal tien jaar op zich wachten.

Om de reactor in die periode veilig draaiende te kunnen houden, is onderhoud nodig, zo bleek uit het onderzoek. De kosten daarvoor zijn tachtig miljoen euro. Unger is druk in onderhandeling met banken om NRG dat krediet te verschaffen, maar de nood is volgens het televisieprogramma zo hoog dat het ministerie nu al moet bijspringen.

De reactor in Petten maakt medische isotopen, die worden gebruikt voor het ontdekken en bestrijden van kanker. Volgens NRG maken dagelijks zo'n 24 duizend patiënten over de hele wereld gebruik van het materiaal uit Petten.