Eind van de dag nekt Wall Street

Wall Street is evenals de Europese aandelenmarkten met een flink verlies gesloten in aanloop naar het cijferseizoen. De Dow Jones index sloot 1,6 procent lager op 16.719,33 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 1,5 procent op 1.935,08 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,6 procent lager op 4.385,20 punten. Vooral aan het einde van de handelsdag liepen de verliezen nog fors op.

Beleggers moesten het vandaag doen met een toename van het aantal vacatures. Het aantal vacatures steeg van 4,6 miljoen in juli naar 4,8 miljoen in augustus, het hoogste niveau sinds januari 2001. Het consumentenkrediet bleek in augustus gegroeid in een beduidend lager tempo dan in juli. Het consumentenkrediet steeg in augustus met 5 procent, tegenover een toename van 8,2 procent in juli.

Centraal bankier Narayana Kocherlakota van de Minneapolis Fed zei dinsdag tijdens een toespraak dat het vanwege de lage rente 'ongepast' zou zijn als de Federal Reserve in 2015 de rente zou verhogen. Mogelijk duurt het volgens Kocherlakota tot 2018 alvorens de inflatie op de gewenste 2 procent uitkomt.

De euro/dollar koerste maar liefst 1,3 procent hoger op 1,2677. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de mondiale economie dit jaar met 3,3 procent minder sterk groeit dan aanvankelijk voorzien. Het fonds waarschuwde daarbij te vrezen dat de eurozone terugvalt in een recessie. Woensdag maakt de Fed de notulen van de laatste beleidsvergadering bekend.