Thailand houdt stellen met draagmoederbaby's tegen

Thailand heeft deze week vier stellen tegengehouden die met hun door een draagmoeder gebaarde baby het land wilden verlaten. Het gaat om twee Australische en twee Amerikaanse stellen. Dat heeft de Australische omroep ABC vrijdag gemeld.

Op het vliegveld van Bangkok werden donderdag twee Australische stellen tegengehouden, die met hun baby's naar huis wilden gaan, aldus ABC. Een van de stellen had de draagmoeder meegenomen, in de hoop op die manier problemen bij de douane te voorkomen. De Amerikaanse stellen probeerden een dag eerder tevergeefs het land te verlaten. De stellen zullen de rechter toestemming moeten vragen om de baby's mee naar huis te nemen en dat proces kan maanden in beslag nemen, zeiden de Thaise autoriteiten tegen ABC.

Commercieel draagmoederschap is een lucratieve business in Thailand, maar is in opspraak geraakt door het geval van een jongetje met het syndroom van Down, dat door een Australisch echtpaar bij zijn Thaise draagmoeder zou zijn achtergelaten. Het stel nam alleen het niet gehandicapte tweelingzusje van het jongetje mee. De Thaise regering heeft nu stappen gezet om commercieel draagmoederschap te verbieden.

Overigens is inmiddels gebleken dat de draagmoeder heeft geweigerd het jongetje af te staan, omdat ze bang was dat het in Australië in een tehuis terecht zou komen.

Het Australische ministerie van buitenlandse zaken en handel wilde niet op het bericht van ABC ingaan.