[jOS] Bizarre ronde en hole-in-one bij olympische rentree golf

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing heeft golf na 110 jaar haar rentree gemaakt op het olympische programma. Op de Zhongshan Golf Club sloegen de jongens en meisjes dinsdagochtend af voor de eerste van drie rondes.

Er werd direct geschiedenis geschreven door de Canadees Tony Gil. Op de derde hole, een par drie, wist hij het balletje vanaf de afslag direct in de hole te slaan: De eerste olympische hole-in-one ooit. Het bracht hem uiteindelijk op de gedeeld vijfde plek.

Opvallend was ook de 'prestatie' van de Oostenrijker Johannes Schwab. Hij had regelmatig drie, vier of zelfs vijf slagen teveel nodig op een hole en sloot zijn ronde af met 28 boven par. De Nederlander Lars Keunen kon lange tijd prima mee in de subtop, maar een double bogey - de naam voor twee boven par op een hole - zorgde ervoor dat hij zakte naar de gedeeld negentiende plek op zeven slagen van de leiders.

Ook bij de vrouwen viel een opvallende score te noteren. Nosimilo Kgomo uit Swaziland kwam niet tot de volledige achttien holes, maar liet toch een van de slechtste rondes ooit zien op een dergelijk niveau. Ze stopte met spelen bij een score van 56 boven par, een zelden tot nooit vertoonde 'prestatie' in het internationale golf. 

De Nederlandse Marit Harryvan deed het daarentegen uitstekend. Een double bogey op de tiende hole kostte haar een kans om aan de leiding te gaan, maar met één onder par staat ze er alsnog keurig voor. Haar ronde was goed voor de gedeeld zevende plek, twee slagen achter de leiders.