[jOS] Dubbel succes voor Nederlandse BMX'ers

De Nederlandse BMX'ers hebben tijdens de kwalificaties op de Jeugd Olympische Spelen laten zien in topvorm te verkeren. Viviana van Hees pakte de tweede tijd, terwijl Niek Kimmann zelfs de snelste was.

De prestatie van Van Hees was knap, want eerder tijdens het toernooi moest ze de mountainbikewedstrijd nog aan zich voorbij laten gaan. Bij een valpartij in de training blesseerde ze haar schouder. Tijdens de kwalificatie voor de BMX-wedstrijd was de Ecuadoriaanse Domenica Gonzalez veel te snel, maar Van Hees nestelde zich keurig op de tweede plek.

Kimmann pakte kortgeleden in Ahoy nog de wereldtitel bij de junioren en geldt zeker als een van de topfavorieten in Nanjing. In de kwalificaties maakte hij dat met de snelste tijd alvast waar. Alleen de Argentijn Nicolas Torres wist binnen een seconde van de Nederlander te blijven.

De eliminatierondes, te beginnen met de kwartfinales, worden dinsdagochtend vanaf 9.00 uur Nederlandse tijd gehouden.

Update 10.38 uur

Zowel Van Hees als Kimmann hebben zich met enorme overmacht geplaatst voor de halve finales. In de kwartfinales, bestaande uit drie heats, was niemand in hun heats opgewassen tegen de Nederlanders. Van Hees won overtuigend haar eerste, tweede en derde heat. Kimmann deed het net zo goed, alleen won hij al zijn heats met een nog veel grotere voorsprong.

Ook de halve finales bestaan weer uit drie heats. Uit beide halve finales gaan de beste vier rijders - na drie heats - door naar de finale, die uit één heat bestaat.

Update 11.35 uur

Van Hees en Kimmann hebben zich allebei met speels gemak geplaatst voor de BMX-finales. Van Hees had het nog het zwaarst, want in de eerste heat van haar halve finale werd ze na een fotofinish 'slechts' tweede. Heat twee en drie waren echter weer voor de Nederlandse. Kimmann kende helemaal geen problemen en was in alle drie heats veruit de sterkste.

Update 11.54 uur

Niek Kimmann heeft in de finale van het BMX-toernooi zijn favorietenrol volledig waargemaakt. Dit keer ging het echter niet zo makkelijk als alle voorgaande heats. Alleen de Argentijn Nicolas Torres kon bijblijven, maar hij eindigde wel op slechts 0,16 seconden van Kimmann. Bij de vrouwen moest Van Hees, net als in de kwalificatie, haar meerdere erkennen in de Ecuadoriaanse Domenica Gonzalez, die onklopbaar was.

Kimmann en Van Hees krijgen geen individuele medailles. Op de Jeugd Olympische Spelen worden de diverse vormen van het wielrennen gecombineerd in een landenwedstrijd. Hoewel de Nederlandse vrouwen bij het mountainbiken - het onderdeel Eliminator - en de tijdrit op de weg nul punten scoorden, nemen ze in de landenwedstrijd dankzij Van Hees toch de tweede plek over. Ecuador komt eveneens van nul punten en pakt de leiding.

De Nederlandse mannen pakken zelfs de koppositie in handen. Dat hebben ze volledig te danken aan Kimmann, die in de mountainbike Eliminator al vijfde werd. Wiebe Scholten kwam in de tijdrit op de weg niet tot punten. Het toernooi bestaat nog uit twee onderdelen: Woensdag staat de massastart bij het mountainbiken op het programma, vrijdag worden de medailles vergeven in de wegwedstrijd.