Politie helpt leden bij verlaten motorbende
Wie een criminele motorclub wil verlaten, kan daar straks hulp bij krijgen van de politie. De politie gaat ex-leden bijvoorbeeld een huis aanbieden in een andere gemeente, zegt hoofd operatiën Pim Miltenburg zaterdag in het AD. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de aanpak van criminele motorbendes.
Met de nieuwe aanpak volgt de politie het voorbeeld van Denemarken. Daar wordt al langer hulp geboden bij het verlaten van motorbendes. "We willen ex-leden helpen op een andere plek hun leven opnieuw in te richten", zegt Miltenburg in de krant.
De nieuwe aanpak moet niet alleen de drempel verlagen om een motorbende te verlaten. De politie hoopt op deze manier ook meer informatie over motorclubs als Hells Angels of Satudarah, die bekend staan als gesloten clubs, te vergaren.
Het verlaten van een club als de Hells Angels zou als een doodzonde gelden, waarbij er een reële kans bestaat op geweld en intimidatie. Een nieuwe identiteit zit er voor ex-motorbendeleden echter niet in. Dat wordt alleen bij getuigenbeschermingsprogramma's gedaan en die worden alleen bij zware misdrijven gehanteerd, legt Miltenburg uit in de krant.
Wie een motorbende verlaat moet overigens niet denken dat hij met een schone lei opnieuw kan beginnen. Als een vertrekkend bendelid ergens van verdacht wordt, worden de lopende onderzoeken gewoon voortgezet, waarschuwt Miltenburg in de krant.
Het aantal leden van motorbendes is de afgelopen jaren toegenomen. Een aantal jaar geleden werden mensen nog lid voor het leven, maar tegenwoordig stappen ze volgens Miltenburg vaker over van de ene naar de andere club. Inmiddels zijn zo'n dertienhonderd motorbendeleden bekend bij de politie. Ruim een kwart van hen is de afgelopen twee jaar verdacht geweest van moord, afpersing, geweld of drugshandel.