Speedbootbestuurder Vinkeveen blijft vastzitten

De 49-jarige man uit Oosterbeek die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen mag nog zeker twee weken worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. Bij het bootongeval kwamen twee mannen om het leven.

De Oosterbeker wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van doodslag. De rechter-commissaris zag daar woensdag echter onvoldoende aanwijzingen voor. Een verzoek van het OM om de man langer vast te houden, werd verworpen. Het OM ging vervolgens tegen die beslissing in beroep.

Na de afwijzing heeft de officier van justitie stukken aan het dossier van de zaak toegevoegd. Zo is uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gebleken dat de man in de uren voor het ongeluk flink wat had gedronken. Eerder was al gebleken dat hij met hoge snelheid door het pikkedonker raasde en waarschijnlijk geen verlichting voerde.

Omdat de man bekend is in de omgeving, was hij bovendien op de hoogte van de aanwezigheid van eilandjes waar mensen in bootjes varen en zwemmen, stelde de raadkamer. Op basis daarvan oordeelden de rechters vrijdag dat er 'voldoende ernstige bezwaren' zijn om de bestuurder vast te houden.

Het incident op de Vinkeveense Plassen vond zaterdag plaats. Bij het ongeluk voer een speedboot in op een sloep met daarin vier mannen. Zij gingen alleen overboord. Twee van hen kwamen om het leven. De bestuurder van de speedboot ging er na de aanvaring vandoor. De politie wist hem en vier andere verdachten echter snel op te sporen. De andere vier zijn inmiddels vrijgelaten.