Grote mogendheden: verleng gevechtspauze Gaza

De gevechtspauze die Israël en Hamas zaterdag twaalf uur lang in acht nemen, moet worden verlengd. Daarop dringen de ministers van buitenlandse zaken van zeven belangrijke mogendheden aan. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije en Qatar overlegden zaterdag in Parijs over het opgelaaide geweld in en rond de Gazastrook.

De gastheer van het gezelschap, de Franse minister Laurent Fabius, riep wereldleiders op zich sterk te maken voor een bestand voor de lange termijn tussen Israël en Hamas. Zo'n akkoord zou tegemoet moeten komen aan zowel de zorgen van de Israëlische regering over de veiligheid van haar burgers als aan de Palestijnse eis dat de blokkade van de Gazastrook moet verdwijnen.

Fabius sprak voorts zijn zorgen uit over het lot van burgers die, belaagd door Israëlische troepen en Hamas-strijders, tussen twee vuren zitten. In de drie weken dat het geweld duurt zijn bijna negenhonderd Palestijnen omgekomen, van wie het merendeel burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 37 soldaten en lieten twee burgers het leven.