Sarkozy: zaak tegen mij is politiek gemotiveerd

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy beschouwt de zaak tegen hem als politiek gemotiveerd. Dat zei hij in een interview dat woensdagavond werd uitgezonden op de Franse televisie. Sarkozy wordt verdacht van omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Hij zegt zelf geen enkele wet te hebben overtreden en dat de zaak tegen hem bedoeld is om hem zwart te maken. Sarkozy wil in 2017 weer meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen.

Sarkozy werd dinsdag urenlang vastgehouden en verhoord. Het was voor het eerst dat een voormalig Frans staatshoofd werd aangehouden. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy illegaal vijftig miljoen euro hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi.

De voormalige Franse president zou door Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, in ruil voor een baan in Monaco zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek naar die kwestie, bericht Le Monde. De baan heeft hij nooit gekregen.

De ex-president meldde zich dinsdag zelf bij de politie in Parijs. Hij zei in het interview dat zijn aanhouding bedoeld was om hem 'te vernederen'. Hij weerspreekt de aantijgingen en zegt dat 'een deel het justitieel apparaat gebruikt wordt voor politieke doeleinden'.