ISIS roept kalifaat uit in Noord-Irak

De extremistische beweging ISIS heeft zondag in het noorden van Irak een islamitische staat uitgeroepen. ISIS, een groep die voorheen vooral in Syrië actief was, is de afgelopen weken aan een opmars bezig in Noord-Irak.

In een geluidsopname die op internet verscheen zei een ISIS-woordvoerder dat de leider van de groep, Abu Bakr al-Baghdadi, de leider is van het nieuwe kalifaat. Hij riep de mensen die in Noord-Irak wonen op trouw te zweren aan Al-Baghdadi en hem te steunen. "De wettelijkheid van alle emiraten, groepen, staten en organisaties geldt niet meer door de uitbreiding van de autoriteit van de kalif en de aankomst van zijn troepen in hun gebieden", aldus de woordvoerder. Het uitgeroepen kalifaat strekt zich uit van het noorden van Syrië tot de Iraakse provincie Diyala, een groot gebied dat grotendeels in handen van ISIS is.

Nu het kalifaat is uitgeroepen wijzigt ISIS ook zijn naam. De laatste twee initialen in de afkorting stonden voor Irak en al-Sham (de Levant). Voortaan gaat de groep als IS door het leven.

Wat in de praktijk het effect is van de aankondiging in de regio is nog de vraag, maar volgens analisten zal het wereldwijd van grote impact zijn op jihadisten. Charles Listing van het Brookings Doha Center zei dat 'onafhankelijke jihadistische bewegingen nu definitief moeten beslissen of ze IS steunen of niet'. "Met de aankondiging van de Islamitische Staat is het duidelijk dat de groep iedere groep die niet trouw zweert als een vijand van de islam beschouwt", aldus Listing. "Deze nieuwe Islamitische Staat heeft nu al steunbetuigingen en tekenen van verzet gekregen van jihadistische groepen in Syrië."

De grootste impact zal volgens Listing op Al-Qaida zijn, de groep die de afgelopen jaren het voortouw nam in de internationale jihad. "Deze aankondiging is een enorme bedreiging voor Al-Qaida en zijn positie als de leider van de internationale jihad."