'Volkert moet zelf zorgen voor beveiliging'

De moordenaar van Pim Fortuyn moet zelf zorg dragen voor zijn beveiliging nadat hij is vrijgelaten. Dat vindt een groot deel van de 22 duizend mensen die hebben meegedaan aan een onderzoek van Eenvandaag. 65 procent zou het onterecht vinden als Volkert van der G. door de overheid wordt beveiligd, omdat hij zijn daad weloverwogen heeft gepleegd.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden, 54 procent, vindt dat Van der G. niet dezelfde rechten heeft als ieder ander nu hij weer een vrij man is. Hij zou eerst zijn volledige straf van achttien jaar moeten uitzitten voor hij dezelfde rechten krijgt en aanspraak kan maken op beveiliging.

Mensen die hun straf hebben uitgezeten, moeten volgens 67 procent van de deelnemers veilig terug kunnen keren in de maatschappij. Een meerderheid van 55 procent stelt dan ook dat Van der G. een eerlijke kans moet krijgen om een nieuw leven op te bouwen.

Over waar hij dat moet doen, zijn de meningen verdeeld. Zo denkt 42 procent dat Van der G. het best af is als hij onder toezicht in het buitenland wordt ondergebracht. Als hij in Nederland blijft, vindt 45 procent van de ondervraagden dat een burgemeester Van der G. mag weigeren in zijn gemeente.

Verder zeggen vier op de tien mensen, 42 procent, dat ze het niet fijn zouden vinden als Van der G. in hun gemeente komt wonen. Als het nog dichterbij komt, doordat Van der G. in dezelfde straat komt wonen, zegt 52 procent dat erg te vinden. Ze zijn vooral bang dat het dan gedaan is met de rust, maar er zijn ook mensen die hem niet als buurman willen hebben vanwege de moord op Fortuyn.

Volkert van der G. wordt vrijdag na een gevangenisstraf van twaalf jaar voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten en moet zich houden aan een pakket voorwaarden. Over de procedure rond zijn vrijlating wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niets zeggen. Van der G. schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn, de lijsttrekker van de LPF, dood.