Jared Leto wil toch doorgaan met acteren

Jared Leto wil toch films blijven maken. Het 42-jarige multitalent hield zich de afgelopen jaren vooral bezig met zijn band Thirty Seconds to Mars, maar blijkbaar smaakte de Oscar die hij in maart won voor beste bijrol in Dallas Buyers Club naar meer. Leto wil ook vaker gaan regisseren.

"Ik kijk weer naar scenario's", zegt Leto. "Dat heb ik jarenlang niet meer gedaan. Maar ik krijg nu de kans om met mensen te werken die ik enorm bewonder en die mij heel erg hebben geïnspireerd."

Ook als regisseur timmert Leto al jaren aan de weg. Hij regisseerde meerdere clips voor Thirty Seconds to Mars en leverde onlangs zijn eerste film af, Artifact, zij het onder het pseudoniem Bartholomew Cubbins. Nu wil hij graag grotere speelfilms regisseren.

"Het lijkt me fantastisch, en als ik het juiste script vind, doe ik het ook zeker", zegt Leto. "Ik ben ooit aan dit vak begonnen om te acteren en regisseren. Ik zat op de kunstacademie om te leren schilderen maar heb toen mijn studierichting verlegd naar filmmaken. Ik ben gaan acteren omdat ik dacht dat ik zo beter aan de bak zou komen als regisseur."

De Oscar betekende voor Leto dat er niet alleen op filmgebied meer deuren opengingen. Ook muzikaal legde de onderscheiding hem geen windeieren, want zijn vorig jaar mei verschenen album Love, Lust, Faith & Dreams stond na de recente Oscarwinst ineens weer in de Amerikaanse album top 25.

"Het is bijna niet los te koppelen van elkaar", zegt Leto bijna verontschuldigend. "Of ik nu regisseur of acteur of ondernemer ben, alles in mijn leven houdt verband met elkaar. Maar ik zou ook wel gek zijn als ik probeerde ze gescheiden te houden."

Toch betekent het Oscarbeeldje voor Leto op zich niet veel. "Zowat iedereen wilde er even aan komen en het ziet er inmiddels niet meer uit. Ik ben het een paar keer uit het oog verloren en dan zaten er weer meer deuken in. Als ik het ooit verlies, moest het gewoon zo zijn."


Jared Leto wil toch doorgaan met acteren (Foto: Novum)